Wat is levenskwaliteit?

Gezondheid is meer dan gezond eten, veel bewegen en de nodige zorg krijgen. Onze gezondheid heeft met zoveel meer te maken. Met de plek waar we leven, de mensen rondom ons, ons werk en onze vrije tijd, ons mentaal welzijn.

Levenskwaliteit

Dat noemen we levenskwaliteit. Levenskwaliteit is een degelijke job hebben, je zinvol kunnen bezighouden, je goed voelen, vrije tijd hebben, omringd zijn door vrienden en familie, genieten van sport, cultuur en ontspanning, goed verzorgd worden, er nooit alleen voor staan, je dromen kunnen waarmaken.

Levenskwaliteit gaat niet alleen over een aangenamer leven, maar ook langer leven in goede gezondheid en ‘gezindheid‘.

De lessen van corona

Als het afgelopen jaar ons iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel hoe belangrijk dit is. Hoe belangrijk onze sociale zekerheid is, die iedereen dezelfde kansen probeert te geven. Die iedereen beschermt: werkloos, ziek, kwetsbaar …

Maar ook hoe belangrijk die brede kijk op gezondheid en welzijn is. Corona drukte ons met de neus op de feiten: alleen is maar alleen. Je goed voelen heeft veel te maken met vriendschap, relaties, samenzijn, belevenissen delen. Je goed voelen is meer dan een doktersonderzoek of een pilletje. We mogen ons mentaal welzijn niet uit het oog verliezen.

Werk aan de winkel

De coronacrisis legt nog meer bloot. Ons zorgpersoneel werd ongelofelijk op de proef gesteld. Ze kregen het heel zwaar te verduren. Terwijl we ook voor corona al te weinig zorgpersoneel hadden. Onze zorgers verdienen meer.

Ontdek nog voorstellen voor meer levenskwaliteit