Zorg voor zekerheid

Iedereen kan naar de dokter. Wie werkt en ziek valt, wordt goed opgevangen. Dát is onze zekerheid. We moeten zorg dragen voor onze sociale zekerheid en ziekteverzekering.

Ons plan is simpel: gedaan met beknibbelen, gedaan met cadeautjes aan de farma.

Moderniseren en investeren is de boodschap. Iedere euro in zorg is een euro goed besteed.

Maar het gaat niet alleen om centen. Minstens even belangrijk is een betere samenwerking en moderne organisatie. Tip-top gezondheidszorg voor jou vraagt om een tip-top sociale zekerheid.

Investeer

Onze sociale zekerheid kost handenvol geld. Dat is het helemaal waard. Alleen als iedereen gelijke toegang heeft tot gezondheidszorg – van preventie over behandeling tot nazorg – staan we ook sterk als samenleving.

Het is onze taak om de sociale zekerheid en de ziekteverzekering te versterken. Met nieuwe investeringen. Zo zien wij dat:

  • Zorg voor voldoende inkomsten voor de sociale zekerheid en ondergraaf ze niet door tax shifts met ongedekte facturen
  • Zorg dat de groeinorm van de ziekteverzekering de behoeften dekt én innovatie toelaat
  • Investeer in onvervulde noden, de geestelijke gezondheidszorg voorop
  • Spreek vermogens aan en laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen
  • Integreer hospitalisatieverzekeringen in de verplichte ziekteverzekering: dat levert meer dan 200 miljoen euro aan efficiëntiewinsten op.

Hervorm en moderniseer

Onze ziekteverzekering zorgt ervoor dat je voor je doktersbezoek niet diep in de buidel moet tasten. Het systeem gaat al lang mee. Met de juiste hervormingen en modernisering gaat ze nog lang meegaan.

  • Zorg voor méér samenwerking in de gezondheidszorg
  • Bespaar op dure geneesmiddelen: laat zorgverleners verplicht het goedkoopste geneesmiddel voorschrijven of afleveren bij de start van chronische en acute behandelingen
  • Waak over overconsumptie van antibiotica, polymedicatie en technische onderzoeken
  • Stap af van prestatiefinanciering en werk een financieringsmodel uit dat de behoeften van de patiënt centraal zet
  • Geef het overlegmodel nieuw leven.

De sociale zekerheid is van ons

Iedereen heeft recht op goede zorgen. Gezondheidszorg is een basisrecht. Daarom ook hebben we onze sociale zekerheid: om ervoor te zorgen dat de grote welvaart in onze samenleving gebruikt wordt om ons allemaal te helpen als het tegenzit. Jammer genoeg rijden de farmareuzen er de randjes af en krijgen deze multinationals almaar meer cadeautjes van de regering, terwijl de zorgverleners, zorginstellingen en ziekenfondsen moeten besparen. Dat kan niet, de sociale zekerheid is van ons, niet van de commerce. We verzetten ons dan ook tegen de commercialisering van de zorg. Patiënten helpen is geen business, maar een basisvoorziening van onze welvaartsstaat.